wtorek, 24 maja 2011

Szparagi pod beszamelem

Byłam w biedronce i zauważyłam szparagi! Pierwsza myśl  SZPARAGI POD BESZAMELEM JUTRO NA OBIAD wiec o to szybki przepis na coś dobrego.


  • 500 g szparagów (ja kupiłam już obrane)
  • 100 g sera najlepiej  ostrego
  • połówka pora
  • 1,5 lyżki mąki
  • 2 lyzki masła 
  • i ok 200 ml mleka
  • przyprawy (gałka muszkatołowa; sól;; pieprz)

Szparagi obrane gotujemy(ja ugotowałam je na parze). Robimy zacierkę II stopnia czyli średnio zrumienioną ( dla początkujących- masło roztapiamy w rondelku dodajemy mąkę) następnie dodajemy mleko tak aby otworzył nam się sos. Do tego dodajemy potarty ser. Mieszamy na małym ogniu. Ponownie dodajemy mleka tak aby uzyskać konsystencje sosu. Szparagi wyjmujemy na  naczynie żaroodporne. polewamy wszystko sosem posypując posiekanym w talarki porem i przyprawiamy. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok 20-25 min. Można również na dole ułożyć filet z ryby.. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz